Vrijwilligersverslag

Verslag HomeCareproject Neohumnist, Straseni te Moldova 29 – 6 mei 2014

PavelOuderen, bij hun thuis –hun huis en land Veelal alleen, de 80 voorbij Pavel –oude man en sterk Borst ontbloot Pavel is niet te vinden, hond, kalkoen en eenden wel Dan komt hij tevoorschijn in zijn tuin Gezondheid checken Afwas doen en vloer vegen Dankbaar Foto’s en cake en Moldavisch sap

 

Axenia

Axenia, klein tenger minivrouwtje –wel zo netjes –kraaknet –met schort

Met tuint bij huisje –leefkeukentje & hele grote groenten- en vruchtentuin –broodoven Dan een andere deur –kraaknet huis –slaapkamer –foto’s van 50 jaar geleden –zij en haar man Gezondheidscheck! En opnieuw een praatje Zo dankbaar Bosje bloemen –kruidnagel Even zitten op terrasje En foto

 

NinaWe bezoeken Nina’s vader Nina poetste en veegde net het hele huis van haar zieke, beetje wankel inmiddels, vader Gezondheidscheck & pilletje & Nina laat ons het land achter het huis zien –omgespit –Nina in haar uppie Ze vertelt : vroeger zangeres en ze zingt –hoofddoek gaat af en daar staat Nina op het podium –nog maar eens –het beste van zichzelf te geven. Ze leeft en fonkelt en glinstert En tranen om wat niet meer kan : job als operazangeres En dankbaar voor medische hulp, luisterend oor en pakket met melk, rijst, meel en brood – voor elke oudere in het HomeCareproject Ze geeft ons munt uit de tuin voor thee

En dan Nina –huilend komt ze ons tegemoet om de vele problemen Schoondochter en kleinkind helpen nu –wonen in Italië Soms huilt Nina –soms pittig En erg verbonden met haar hondje Ze wil een foto van hem en van haar met haar hondje Ze blijft praten –loopt mee terug naar de auto & opnieuw huilen & krachtig

MariaMaria –blinde vrouw –in bed Kleindochter is buurvrouw –groenten telen Dan zit Maria buiten op de bank –erg netjes

Maria heeft epilepsie

 

 

 

 

JuanJuan, man, sterke man Werkt met zwaar werktuig in tuin Medische check –vloer vegen & water halen in put langs straat Blij –dankbaar om bezoek Foto

De man van het vuurtje om eten te koken –pasta

Soms piekfijn –soms een boeltje –steeds hun thuis Homecare betekent : Even bezoek Voedselpakket, soms kolen of gas Medische check Vloer vegen, afwas doen Water halen

ONTMOETING –STEUN & RESPECT & 2 geweldige ouderenwerkers

Een wereld van betekenisvol verschil!

An Neels – Belgie mei 2014