Reisverslag vrijwilliger Thera

September 2016

Mijn collega en ik zijn beide verzorgende IG van beroep en zijn 5 September afgereisd naar Straseni om 3 weken vrijwilligers werk te doen. Op het vliegveld zagen we Elizabeth een vrijwilligster die we bij SOM al hadden ontmoet, zij blijft de zelfde 3 weken.

De eerste dag hebben we kennis gemaakt met een deel van het personeel en de dag gasten. Onze koffers uitgepakt die volzaten met handwerk spullen, kleding en lekkers. Gepraat over wat we wilden gaan doen en hebben voor de eerste dagen een schema gemaakt. Onze weken zijn gevuld met werken in en om het centrum, groenten snijden, schoonmaken, beauty ochtend, gym, spelletjes, verzorgen van de mensen enz.

Straseni is best een grote plaats maar met een klein centrum. We ontbijten en lunchen elke dag mee en s’avonds gaan we zelf koken of ergens eten. Onze blokhut is een echt thuis en zo gezellig! Met voor de deur een super leuke hond en enkele katten. In Spectrum, het verzorging/verpleeghuis, wonen 20 lieve oude mensen verzorgt door schatten van personeel. De eerste dag hebben we geholpen met het douchen en aankleden van enkele bewoners, kamers schoongemaakt en geholpen met de lunch serveren en nuttigen. Aan het eind van de middag hebben we een wandeling gemaakt naar een kruis op de berg deze is in de avond mooi verlicht.  Avonds kwam een Russische buurvrouw ons een zelfgemaakt hapje brengen dit had ze speciaal voor ons gemaakt, zo lief en heerlijk.

Ook zijn we enkele keren mee geweest met het HomeCareproject van MMM, we gaan te voet op huisbezoek om eten te brengen en een praatje te maken. Ik heb voor 3 kleine kinderen die bij hun oma leven speelgoed gekocht en voor het kleine meisje kleding en schoenen meegenomen, met haar handjes in haar zij stond ze te kijken wat er allemaal uit de tas kwam. De jurk en schoenen aan getrokken pop in de armen stond ze trots op de foto. Eind van de 1e week hebben we onze presentatie voor de ouderen van Rasarit, de DayCare, we hebben beide een collage gemaakt met alle belangrijke dingen en personen in ons leven om ons voor te stellen. Dit was zo een hartverwarmend welkom door de mensen.

Ook met het project HomeCare zijn we enkele keren mee geweest, hier ga je een boodschappenpakketje brengen, mensen verzorgen en helpen schoonmaken bij de mensen thuis. Zo leer je de bevolking echt kennen en het is een stap terug in onze tijd, geen luxe echt hard werken voor weinig! Dat geeft ook een hele andere kijk op het leven. We hebben verjaardagen mee gemaakt van personeel en bewoners thuis, en helaas ook het overlijden van een bewoonster. We hebben op ons werk geld opgehaald, deze hebben we voor een deel besteed aan nuttige dingen in het huis en de rest afgegeven aan Veronica de directrice.

Met enkele bewoners hebben we een uitstapje gemaakt naar Orhei vechi daar een museum bezocht en het klooster op de berg. Zelf hebben we 2x een bezoek gebracht aan Chisinau, in het theater de balletvoorstelling het Zwanenmeer gezien en een grote wijn kelder bezocht. De markten in Chisinau en Straseni zijn de moeite waard. De Roemeense taal is met een beetje moeite echt geen probleem, ook de valuta -Lei- heb je zo door en we kunnen zeggen dat wij ons na 3 weken zeker thuis voelde.

We zijn heel veel met zijn 3e opgetrokken en na 3 weken is het afscheid al weer daar. We hebben taarten voor 90 gebakjes gekocht, de dag gasten en collega’s zijn allen samen gekomen in de ontmoetingszaal daar hebben we met zijn 3e het lied We’ll meet again gezonden, er werd ook voor ons gezongen, we kregen bloemen, een leuke tas, een magneet en lekkers als afscheid. Er werd geknuffeld, gekust, gelachen en gehuild. Die nacht schudden ook de aarde, er was een aardbeving van 5.3, een rare ervaring maar niemand kijkt er hier van op.

De zaterdag afscheid van de bewoners in het Spectrum genomen hier ook knuffels en tranen. Maandag 26 Sept vertrok ons vliegtuig terug naar huis met een ander gevoel……….

Lieverds wat zullen we jullie allen missen!!

Voor ons zeker tot volgend jaar.

Thera van Oers.