Adopteer een opa of oma

Hieronder het verhaal van één van de bejaarde bezoekers van het Sunrise dagcentrum in Straseni Moldavië. Deze bejaarde heeft dringend steun nodig om een menswaardige oude dag te kunnen leven. Middels het adoptieprogramma ‘Sunrise’ kunt ú deze steun bieden.

Dit is Anna Andreevna Cazac, Geboren in 1923

We ontmoeten Anna in april 2003. Ze woont op de eerste verdieping in een vervallen flat, waar het koud en vochtig aanvoelt. Als we binnenkomen zien we een oude dame met een kleurrijke hoofddoek om. Ze woont in 1 kamer waar stukjes van haar verleden zichtbaar zijn op foto’s.

Als we haar zeggen dat ze er op haar trouwfoto uitziet als een filmster, begint ze te stralen. Ze erkent dat ze vroeger heel mooi was en hield van dansen en zingen op bruiloften. We hebben iets in haar aangeraakt, waardoor ze spontaan begint te zingen en van geen ophouden weet. We horen een krachtige lang vergeten zangstem vol warmte. Ze trakteert ons op een drietal volksliedjes bestaande uit zo’n zeven coupletten. Tussendoor kunnen we haar huidige situatie bevragen. Anna komt uit een gezin van 7 kinderen en is hiervan de oudste. Ze is tweemaal getrouwd geweest. Beide mannen zijn overleden. Vanwege gezondheidsredenen heeft ze nooit kinderen gekregen. Gedurende haar leven heeft ze als kokkin in een kantine gewerkt. Na haar pensioen werkte ze als bewaker bij de politie.

Anna zorgt voor haarzelf met hulp van buren. In het huis is geen wateraansluiting, dus ze moet dit zelf halen bij een put. Ze kookt zelf op een elektrische stoof. In de winter is er geen verwarming. Er staat een koelkast, echter deze is kapot. We vragen haar hoe ze zichzelf warm houdt? Ze kookt water, doet dit in flessen en houdt deze tegen zich aan. Anna vindt het gezellig om ’s avonds televisie te kijken. Helaas is haar eigen televisie kapot, nu kijkt ze af en toe bij de buren. Haar geloof is Russisch Orthodox, God geeft haar de kracht om te leven. Ze adviseert de jeugd om zich goed te gedragen, dan wordt je beloond met een goede man en gelukkige kinderen. Ook zegt ze: kibbel niet teveel met elkaar, maar hou veel van elkaar. Zorg er ook voor dat je een goede opleiding krijgt

Haar pensioen bedraagt: 145 Lei, zo’n 10 euro per maand

Voor 25 euro per maand steunt u Anna. Uw steun zal gebruikt worden om Anna ondersteuning te bieden vanuit de oudedagvoorziening ‘Sunrise’. Daarnaast zullen vele andere bejaarden profiteren van de voorzieningen die worden geboden door dit dagcentrum. Minimaal 2 keer per jaar ontvangt u een nieuwsbrief met daarin de ontwikkelingen rondom het ‘Sunrise’-project.

Anna overleed enige tijd geleden. Zij heeft de laatste jaren van haar leven menswaardig kunnen doorbrengen met hulp van Sunrise.

Steun ouderen als Anna middels een adoptie!

Klik hier voor de leaflet van SOM met daarin het machtigingsformulier
Achter deze link de schenkingsovereenkomst, een contract wat u afsluit voor minimaal 5 jaar waarmee uw bijdrage volledig als gift aftrekbaar is!

Giften aan Stichting Ouderenzorg Moldavië zijn fiscaal aftrekbaar
Lees meer… 

anbi-logo