Verpleegtehuis Rainbow

Naast het Sunrise dagopvangcentrum staat sinds 2005 Rainbow house. Een verpleegtehuis voor de ouderen uit Straseni en omstreken die niet meer in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Dit kan zijn door lichamelijke of geestelijke klachten die ontstaan zijn door het ouder worden.

Het tehuis verzorgt 24 uur per dag sociale en medische opvang. Er zijn 5 verpleegkundigen werkzaam die ieder om en om 24 uursdiensten draaien. Zij worden hierbij geholpen door 1 verzorgende per dienst. Tijdens hun werk geven zij de nodige zorg zoals lichamelijke verzorging (douchen, aankleden), sociale zorg (activiteitenbegeleiding), ontspanningsactiviteiten (massages), maar ook is er regelmatig een arts die het tehuis bezoekt voor een medische check-up van de bewoners.

Wekelijks worden de ouderen van het tehuis bezocht door kinderen van een school uit Straseni die met hen een praatje komen maken of de krant of iets dergelijks met hen doorlezen.

Het tehuis biedt aan totaal 20 ouderen onderdak. Dit zijn zowel mannen als vrouwen. Zij staan per maand 75 % van hun pensioen af. Dit is procentueel natuurlijk erg veel maar in realiteit komt dit neer op erg kleine bedragen. Daarnaast dragen familieleden bij aan 15 van de 20 plaatsen. Dit zijn meestal kinderen die in het buitenland wonen en werken, en die wel een bedrag kunnen betalen dat in verhouding staat met de kosten van het verblijf.

Het verpleegtehuis is gebouwd en ingericht volgens westerse maatstaven, dit houdt in dat er alleen 1- en 2-persoonskamers zijn. De ouderen hebben gezamenlijk een gezellige en sfeervolle woonkamer waar ze samen kunnen komen om te praten, spelletjes te doen of om TV te kijken. Verder zijn er vier aangepaste toiletten en twee ruime badkamers

Eten doen de ouderen die daartoe in staat zijn ‘s middags in het Sunrise dagopvangcentrum (zie Sunrise project) samen met de ouderen die dit centrum dagelijks bezoeken. Ook kunnen zij meedoen aan de activiteiten die hier dagelijks georganiseerd worden. Denk hierbij aan Engelse les, handenarbeidlessen en zang- of poëziebijeenkomsten. ‘s Avonds eten de ouderen op hun kamer of in de huiskamer in het Rainbow house.

Als de ouderen die nu in het Rainbow house wonen over hun huidige leven praten dan is dit vaak met veel meer plezier en vreugde dan voorheen. Door mensen in hun basisbehoeften te voorzien zoals een warme slaapplek, een goede maaltijd en gezelschap en door ze regelmatig wat extra aandacht te geven kunnen ze vaak beter van hun omgeving genieten. Op deze manier hebben de ouderen een waardevollere oudedag, en daar draait het allemaal om in het Rainbow house. Op dit moment zit het Rainbow house helemaal vol en staan er al vele ouderen op de wachtlijst in de hoop dat ook zij hun laatste jaren in goede en fijne omstandigheden door kunnen brengen.