Vakantie in Moldavië

Vanaf 1 januari 2007 is Moldavië, voor alle inwoners van de Europese Unie, zonder visum toegankelijk. In hetzelfde jaar werd ons project 3 fraaie vakantiehuisjes rijker, die de naam ‘Castania’ dragen. Sinds 2015 heeft ‘Castania’ de status van een 3 sterren pension gekregen. De huisjes hebben een warme en gastvrije uitstraling en zijn een comfortabele uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. Het is een perfecte plaats om uit te rusten en op adem te komen. De opbrengst van de verhuur gaat bovendien in zijn geheel naar de zorg voor oma’s en opa’s in het Sunrise en Rainbow centrum! Voor u is het interessant dat de huisjes veel goedkoper zijn dan de grote hotels in Chisinau.

U kunt altijd op een goed verzorgd ontbijt rekenen. Dit is in de prijs inbegrepen. Als extra kunt u een lunch, een lunch om mee te nemen of diner reserveren. Het is een kwestie van aangeven wat u wilt, als de kok maar rekening met uw wensen kan houden. Het project is trots op het feit dat ze vegetarische maaltijden verzorgt. Wilt u toch graag vlees eten, dan kan daar op worden ingespeeld tegen een iets hogere kostprijs. In de huisjes is het mogelijk om zelf een eenvoudige maaltijd koken. U kunt gefilterd water krijgen, zodat u zelf geen flessen water hoeft te kopen.

Vanuit de huisjes kunt u het echte Moldavische leven instappen. Maak kennis met ons project, u bent van harte welkom! Ga eens naar de markt op zondagochtend in Straseni. Proef de smaak van Moldavische gerechten in verschillende restaurants in Straseni.  Ontdek wat er in de winkeltjes in Moldavië wordt aangeboden. Vlakbij treft u een supermarkt en verschillende geldautomaten aan.

Wilt u meer zien dan Straseni, bijvoorbeeld Chisinau, dan kan het avontuur direct beginnen! U neemt een machutka, een busje, waar andere passagiers hun betaling aan u doorgeven en verwachten dat u het verder doorgeeft naar voren. Het wisselgeld komt op dezelfde manier terug. Het openbaar vervoer kost vrijwel niets. Toch kunt u sinds kort ook een auto huren bij ons project. Dan bent u vrij om naar eigen inzicht de omgeving te verkennen of een boodschap te doen. De huur van deze auto kan per dag of meerdere dagen, wel even van tevoren afspreken. U heeft geen auto nodig om van het vliegveld naar ons project te reizen, u kunt tegen kostprijs opgehaald worden.

Sinds kort zijn we een samenwerking aangegaan met het specialistische reisbureau ‘Reizen Moldavië
Zij hebben veel ervaring en kennis van Moldavië en kunnen een reis voor u samenstellen waarin u ook verblijft op ons ouderenproject.

Een overzicht van een aantal aantrekkelijke uitstapjes:

  1. Chisinau, de hoofdstad van de Republiek Moldavië, meer informatie op http://en.wikipedia.org/wiki/Chi%C8%99in%C4%83u Het Nationaal Historisch museum in Chisinau met meer dan 320.000 stukken, die laten zien, hoe Moldavië door de eeuwen heen veranderd is : http://www.worldofmoldova.com/en/attractions-of-moldova/museum-of-history/  Het National museum Ethnography and Natural History is het oudste museum, geopend in 1889! Het museum heeft 135.000 voorwerpen die de natuurlijke historie van Moldavië weergeven : http://www.worldofmoldova.com/en/attractions-of-moldova/museum-of-ethnography/

U kunt het haast niet missen, centraal in het hart van de stad ligt het Kathedraalpark. Bekijk de prachtige Geboortekathedraal, ook van binnen en bewonder de vlakbij gelegen triomfboog. Breng een bezoekje aan de grote openluchtmarkt, Piata Centrala. Het ligt ten zuid-oosten van Straseni, 32 km en 45 minuten rijden.

 

2. Archaeological complex, een must! : http://www.worldofmoldova.com/en/attractions-of-moldova/old-orhei/

Het klooster Orheiul Vechi is een klooster uit de 13de eeuw, dat zich deels in een grot bevindt. Er bevindt zich een klein museum, een restaurant en een hotel. Langs het water bevinden zich ook nog de restanten van een Turks badhuis. Het ligt ten noord-oosten van Straseni, 54 km, 1 uur en 10 minuten.

 

3. Prachtige natuur in Saharna: http://www.worldofmoldova.com/en/attractions-of-moldova/saharna-moldova/ Het orthodoxe klooster Saharna, uit 1495, ligt in een prachtig natuurgebied. De vallei waarin dit klooster ligt heeft verschillende wandelroutes. Een daarvan loopt naar de voetstap van Maria, beschermd door glas. Vlakbij is een waterval. Noordoost van Straseni, 1 uur 59 minuten en 105 km.

     

4. Oud klooster en charmante natuur in Tipova: http://www.worldofmoldova.com/en/attractions-of-moldova/tipova/ In Oost Europa is dit het grootste grotklooster. Het is te vergelijken met Orheiul Vechi, echter meer toegankelijk. Het is er echter ook drukker, maar het combineert wel erg goed met het klooster Saharna (zie hierboven). Het ligt noord-oost van Straseni, 2 uur 14 minuten, 96 km.

  

5. Het landhuis van Zamfir Ralli-Arbore in Dolva Village: http://www.moldovenii.md/en/section/378/video/id/992

Het huis waar de Russische dichter Pushkin leefde, toen hij van 1820 tot 1823 in ballingschap woonde, is te bezichtigen. Het ligt ten westen van Straseni, 31 km, 37 minuten rijden.

  

6. Capriana Monastery: http://en.wikipedia.org/wiki/C%C4%83priana_monastery

Het Capriana klooster wordt voor het eerst genoemd in 1492. Het is een van de oudste kloosters van Moldavië en ligt vlakbij Straseni. Het is eigenlijk een complex van kloosters. U kan er 3 kerken zien: de Maria Hemelvaart kerk, de Sint Joriskerk en de Sint Nicolaas kerk. Het complex wordt gebruikt door orthodoxe monniken. Het is onlangs nog gerestaureerd en prachtig om te zien. Het is een plek waar rust en spiritualiteit de boventoon voeren. Het ligt ten westen van Straseni,  21 minuten, 15 km.

   

7. Manuc Bei Castle: http://www.panorama.md/panorama/manucbeihuntinglodge.html

Op dit terrein staan een jachtkasteel, een paleis en een wachttoren. Het jachtkasteel is in gebruik als museum. Dit is in 1881 gebouwd door architect Alexander Bernardazzi. In de rode stenen staan reliëfs van jachtthema’s. Het paleis is in een slechte staat evenals de wachttorens.U kunt dit vinden in de plaats Hincesti. Het ligt ten zuiden van Straseni, 1 uur rijden, 55 km.

    

8. Wijnkelders Milestii Mici en Cricova: http://www.dewijnhoek.nl/moldavie.htmlhttp://www.milestii-mici.md/en/ ; http://www.cricova.md/en/muzeu.php

Moldavië staat bekend om zijn wijnen. Door de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding is het de belangrijkste toeristentrekker van het land.

Milestii Mici – Met een meer dan 200 kilometer lange ondergrondse autoroute staat Milestii Mici genoteerd in het Guinness Book of Records als de grootste wijnkelder van de wereld. De wijnkelders zijn te bezoeken met je eigen auto of via ons project. Het ligt 49 minuten van Straseni, 40 km richting het zuiden.

Cricova – De een na grootste wijnkelder van het land heeft een meer dan 120 kilometer lange ondergrondse autoroute. Het ligt 36 minuten rijden, 30 km zuid-oost, van Straseni verwijderd.

   

9. Soroca Fortress: http://amazingmoldova.com/2010/11/18/the-soroca-fortress/

Dit fort is er een, in een keten van forten, om het noorden van Moldavië te beschermen. Origineel was van het van hout, in 1546 herbouwd in steen in een perfecte cirkel met vijf bastions op gelijke afstand. Dit fort heeft de Moldaviërs militair beschermd tegen de Ottomanen en Russen. Noord-west van Straseni 143 km, 2 uur en 10 minuten.

10. Om meer plaatsen te zien die u kunt bezoeken, en meer over Moldavië, kijk op: http://amazingmoldova.com/

Festivals: 15 km ten noord-westen vanaf Straseni is onlangs een enorm Festival Complex gebouwd.  U kunt uit verschillende evenementen kiezen. Kijk op de website voor nadere informatie. Er is een restaurant op het terrein. www.vatrafest.com

     

Vrijwilliger:

Uiteraard kunt u vrijwillig aansluiten bij het ouderenproject zelf. Er bestaat een uitgebreide lijst met bijdrages die u zou kunnen doen. Op verzoek sturen wij die naar u toe. Schroom niet en geniet samen met de oma’s en opa’s die hier wonen of naar de dagopvang komen, om o.a. met elkaar thee te drinken, engelse les te krijgen, met elkaar gymnastiek doen en zoveel meer.

Een vakantie in Straseni, Moldavië: een manier om een land te ontdekken wat nog zo onontdekt is, een nieuwe cultuur leren kennen en ook weten dat uw bijdrage rechtstreeks naar de opa’s en oma’s gaat.

Wilt u meer informatie?

Reizen Moldavië: www.reizenmoldavie.nl
Bel of mail Annet Dane: annet.dane@gmail.com of telefoon: 06-29804447

Achter deze link algemene informatie over een bezoek aan ons project.

[tube]ME40_JaejyM[/tube]